Friday, April 5, 2013

Mee Mamak


Bahan-bahan ( 3 org mkn )

  • 1 bungkus mee kuning
  • 3 ulas bwg putih
  • 3 sb lada giling
  • 4 sb kicap manis
  • 1 keping tauhu grg{dptg dadu}
  • 2 biji telur ayam
  • secekur tauge
  • sedikit sawi
  • sedikit isi ayam@udg@stg
  • sebiji lada merah{dptg biasa}
  • sedikit garam & serbuk perasa
  • 1 biji limau nipis
  • sedikit bwg goreng
  • sedikit daun sup&timun untuk hiasan
  • sedikit minyak msk utk menumis

Cara-cara

  1. mula2 tumis bwg putih,shingga naik baunya,masukkan lada giling dan kicap manis,tumis shingga kelihatan lada giling agak kering sedikit,
  2. masukkan pula isi udang  segar tumis lagi sehingga udang betul2 masak 
  3. masukkan mee kuning masak dengan api perlahan 
  4. pecahkan telur 2biji didalam kuali..gaul sampai rata telur td itu bru lah masukkan sedikit garam{mengikut masing2. 
  5. dan masukkan bhn2 sampingan seperti sawi,lada besar,tauhu grg dan last sekali masukkan tauge..
  6. msk sehingga hampir2 kering dan last sekali sebelum padamkan api,masukkan sedikit perasa..gaul lagi dan angkat untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment