Daging Masak Hitam
Bahan-bahan
- ½ kg Bawang Merah
- 3 ulas Bawang Putih
- 1 inci Halia
- 1 batang Serai
- Bahan-bahan di atas di kisar
- 1kg Daging
- 1 sudu besar serbuk Jintan Manis
- 1 sudu besar serbuk Jintan Putih
- 1/3 tin kecil Tomato Puree
- ½ botol kecil Kicap Manis
- Rempah Tumis (4 sekawan)
- Minyak masak
- Kacang peas dalam tin secukupnya
Cara-cara
- Rebuskan daging separuh empuk, buang air dan toskan.
- Panaskan minyak, masukkan rempah tumis, kemudian tumiskan bahan-bahan kisar sehingga wangi dan garing.
- Setelah garing masukkan serbuk jintan manis dan jintan putih.
- Biar sehingga garing sedikit.
- Masukkan kicap dan tomato puree, kacau rata.
- Masukan daging yang telah direbus, masak sehingga daging empuk.
- Setelah masak, hidangkan dan hias dengan kacang peas dalam tin.
- Note: Boleh juga masukkan kentang goreng yang di potong dan juga tomato.
No comments:
Post a Comment