Wednesday, April 3, 2013

Daging Masak Hitam


Bahan-bahan

  • ½ kg Bawang Merah
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Halia
  • 1 batang Serai
  • Bahan-bahan di atas di kisar
  • 1kg Daging
  • 1 sudu besar serbuk Jintan Manis
  • 1 sudu besar serbuk Jintan Putih
  • 1/3 tin kecil Tomato Puree
  • ½ botol kecil Kicap Manis
  • Rempah Tumis (4 sekawan)
  • Minyak masak
  • Kacang peas dalam tin secukupnya

Cara-cara

  1. Rebuskan daging separuh empuk, buang air dan toskan.
  2. Panaskan minyak, masukkan rempah tumis, kemudian tumiskan bahan-bahan kisar sehingga wangi dan garing.
  3. Setelah garing masukkan serbuk jintan manis dan jintan putih.
  4. Biar sehingga garing sedikit.
  5. Masukkan kicap dan tomato puree, kacau rata.
  6. Masukan daging yang telah direbus, masak sehingga daging empuk.
  7. Setelah masak, hidangkan dan hias dengan kacang peas dalam tin.
  8. Note: Boleh juga masukkan kentang goreng yang di potong dan juga tomato.


No comments:

Post a Comment