BlueBerry Muffin
- 130 g mentega berkualiti
- 125 g gula halus
- 3 biji telur gread "B"
- 250 g tepung gandum*
- 10 g susu tepung*
- 15 g baking powder*(*disatukan dan diayak)
- 130 ml susu sejat "IDEAL"
- 1 camca teh esen vanilla
- Bluebery filling secukupnya
Cara-cara
- 1. Panaskan oven pada suhu 200C, alas muffin pan dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
- 2. Putar mentega dan gula halus hingga berkrim, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Jarak waktu antara 1 biji telur ialah 1 minit
- Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung tadi berselang seli dengan susu cair, hingga habis dan di akhiri dengan esen vanilla. Putar hingga rata.
- Sudukan ke dalam muffin cup tadi 1/2 penuh dan sudukan 1/2 camca teh blueberry filling, tambah sedikit lagi adunan. Buat hingga siap. Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan tadi dan turun kan suhu kepada 180C, bakar selama 20 - 25 minit atau hingga perang keemasan.
- Sejukkan sebelum dihidang untuk minum petang...Menghasilkan kurang lebih 20 biji muffin bergantung pada saiz muffin cup yang anda gunakan
No comments:
Post a Comment